March 11, 2019

How to make vegan Cinnamon Rolls

Voor Nederlandse versie scroll naar beneden.

In every US coffee cafe you see cinnamon rolls and I have more than once been guilty of taking 1 or 2 rolls when I was getting a coffee. Here in NL you need to search a bit harder where you get your cinnamon rolls. It is not that common over here. That’s way I thought it would be more fun to make them myself. And if it is not only to eat them it is also great to have this aroma. Because once those cinnamon rolls are in the oven, that great aroma of cinnamon does his job perfectly.

Even at your front door there is this sign – come inside, sit down relax have a chat and relish a roll or 2,3 .. you get the idea.
Oh, those delicious cinnamon rolls is something you can have as breakfast, lunch or as a delicacy with coffee. Everyone becomes happy with this yummies.

I have this recipe from the minimalist baker and this one is on a vegan basis.

Ingredients

  • 3/4 scant cup unsweetened almond milk
  • 2 Tbsp organic cane sugar
  • 1 Tbsp vegan butter
  • 1 packet active dry yeast
  • 2 cups gluten free flour blend 
  • 3/4 cup almond flour
  • 2 Tbsp cane sugar
  • 2 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp sea salt
  • 4 Tbsp cold vegan butter
  • 3 Tbsp melted vegan butter
  • 2/3 cup organic brown sugar (light or dark)
  • 1 Tbsp ground cinnamon

Instructions

  1. Preheat oven to 350 degrees F and use vegan butter oil to lightly coat the baking pan.
  2. Heat milk to a temperature of  handwarm water. Be careful not to exceed that temperature or it can kill the yeast.

  3. To the milk, add the butter and sugar and stir melt. Then add yeast and stir once more. Set aside (uncovered) to proof for 10 minutes.

  4. Meanwhile in a medium mixing bowl whisk together flour blend, almond flour, cane sugar, baking powder, and sea salt. Then add cold butter and use a fork to “cut” into the dry mixture.

    It should resemble the texture of wet sand

  5. To the dry ingredients, add the almond milk-yeast mixture a little at a time and stir. A dough that resembles moist cookie dough should form. Add more of the wet mixture as needed. Set aside.

  6. Get a large cutting board and wrap with plastic wrap. Then dust the surface of the plastic wrap generously with flour.

  7. Add the dough in the center of the board and sprinkle with more flour. Then top with another sheet of plastic wrap and tuck down around the edges of the cutting board (so it stays in place). Use a rolling pin to roll the dough out into a large, thin rectangle. The dough should be about 1/8th-inch thick.

  8. Carefully remove the top layer of plastic wrap and brush on the butter. Then sprinkle with brown sugar and cinnamon and spread gently with fingers to evenly distribute.

    Then, untuck the bottom layer of plastic wrap from the cutting board and use it to tightly roll the dough lengthwise into a cylinder.

  9. Use a serrated knife to cut into even 7 till 8 rolls. Then carefully transfer to the prepared baking pan.

  10. Cover with plastic wrap and a towel and put in a warm place and let rise for about 30 minutes, or until the rolls have risen.

  11. Remove towel and plastic wrap and place rolls on the center rack of your oven and bake for 30-35 minutes, or until tops are golden brown and the rolls have risen/expanded quite a bit. While the rolls bake, you can prepare a icing

  12. Let the rolls cool at least 20 minutes before icing.

    Nederlandse versie:

Cinnamon rolls

In elk us coffee cafe zie je cinnamon rolls liggen en heb ik daar me meer dan eens aan schuldig gemaakt om er  1 of 2 bij de koffie te nemen. Hier in NL is het een beetje zoeken waar ze wel hebben en bedacht ik dat het leuk zou zijn om ze zelf te gaan maken. Je zou het alleen al voor de geur doen. Want als die cinnamon rolls eenmaal in de oven staan dan doet die geweldige geurige kaneel haar werk.

Het tovert je hele huis om een groot uithangbord van kom binnen, ga lekker zitten, klets over ditjes en datjes en smikkel een rolletje of 2,3.. je snapt wat ik bedoel.

Ach die cinnamon rolls kunnen ook altijd of dat nu bij het ontbijt, lunch of als een lekkernij bij de koffie. Iedereen wordt blij van deze lekkernij.

 

Dit recept heb ik van de minimalist baker en is op een vegan basis.

Ingredienten:

3/4 kop amandelmelk

2 eetlepels biologische rietsuiker

1 eetlepel veganistische boter

1 zakje droge gist

2 kopjes  glutenvrije meelmix

3/4 kop amandelmeel

2 eetlepels rietsuiker

2 1/2 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel zeezout

4 eetlepels koude veganistische boter

3 eetlepels gesmolten veganistische boter

2/3 kop organische bruine suiker

1 el gemalen kaneel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in. Opzij zetten.
Verwarm de melk tot handwarm. Pas op dat je die temperatuur niet overschrijdt, anders kan het de gist doden.

Voeg aan de melk,  de boter en suiker toe en roer om. Voeg vervolgens gist toe en roer nog een keer.

Maak ondertussen in een middelgrote mengkom een ​​mengsel van de meelproducten, amandelmeel, rietsuiker, bakpoeder en zeezout. Voeg vervolgens koude boter toe door met 2 messen door het droge mengsel te  “snijden”. Het moet lijken op de textuur van nat zand.

Voeg aan de droge ingrediënten het amandelmelk gistmengsel beetje bij beetje toe en roer het door. Er moet een deeg worden gevormd dat lijkt op vochtig koekjesdeeg.

Voeg indien nodig meer van het natte mengsel toe. Als het te nat en kleverig wordt  voeg dan meer amandelmeel toe.

Pak een grote snijplank en wikkel deze in met plasticfolie  Bestuif vervolgens het oppervlak van de plastic folie royaal met bloem.

Voeg het deeg toe in het midden van het snijplank en bestrooi met meer bloem. Breng vervolgens een toplaag aan met een ander vel plastic folie en plaats deze langs de randen van de snijplank (zodat deze op zijn plaats blijft). Gebruik een deegroller om het deeg in een grote, dunne rechthoek te rollen. Het deeg moet ongeveer 1/8 inch dik zijn.

Verwijder voorzichtig de bovenste laag plasticfolie en smeer deze in met boter. Bestrooi het geheel met bruine suiker en kaneel. Dan voorzichtig met de vingers over het geheel om het gelijkmatig te verdelen. Maak vervolgens de onderste laag plasticfolie los van de snijplank en gebruik deze om het deeg in de lengte strak in een cilinder te rollen

Gebruik een gekarteld mes  om in gelijke rollen te snijden. Breng vervolgens voorzichtig over naar de bereide taartvorm

Dek af met plasticfolie en een handdoek en plaats het op de warme plek en laat het ongeveer 30 minuten rijzen, of totdat de broodjes iets zijn gestegen en elkaar raken.

Verwijder de handdoek en plasticfolie en plaats de cinnamon rolls  in het midden van de oven en bak 30-35 minuten, totdat de rolls goudbruin zijn en de rolls behoorlijk zijn gerezen.

Terwijl de rolls bakken, kunt je de icing maken

Laat de rolls minstens 20 minuten afkoelen, voordat je de icing er op doet! En lekker bij de koffie of zomaar als lekkernij.

 

 

comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FoodTalk24 insta

blijf me volgen @foodtalk24

Elke dag deel ik iets moois:

@foodtalk24